сряда, 3 октомври 2012 г.

Нуждата от почистване на съдовете и приборите

Почистването може да бъде текущо и след всяка дейност съпроводена със замърсяване.Постоянна профилактична дезинфекция се извършва на трапезните и кухненски съдове,на приборите за хранене,на машините,съоръженията и инвентара за обработване на продуктите и на масите за хранене,покрити с пластмаса.Тоалетните,помещенията и съдовете с отпадъци също се дезинфекцират постоянно.Както се вижда,профилактичната дезинфекция е насочена преди всичко към местата,откъдето започват опасните микробни замърсявания и местата,където се извършват"чисти"процеси.Почистването на подовете и стените на складовете и производствените помещения се извършва периодично. Особено грижи изискват миенето и дезинфекцията на трапезните съдове и приборите за хранене.Установено е,че по съдовете,приборите и чашите,ползвани от туберколозно болни,се намират туберколозни бактерии.Това се подкрепя и опитно.В устата преди хранене се поставят определен вид непатогенни микроорганизми.При недобро измиване на съдовете и приборите непатогенните микроорганизми се откриват по съдовете,а също така в устата и по ръцете на лицата,които се хранят с тях след измиването им.От тези факти произтича сериозно отношение към измиването на съдовете и приборите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар