вторник, 2 октомври 2012 г.

Почистване в заведенията за обществено хранене

В заведенията за обществено хранене ефективно почистване и обеззаразяване се постига,когато за различни предмети се използват разтвори от хлорна вар с различни концентрации.В заведенията за обществено хранене топлината се използва за дезинфекция под формата на гореща вода(изпаряване,варене) и горещ въздух(суха стерилизация). Дезинфекционният ефект на топлината зависи главно от температурата и времето на нагряването. При суха стерилизация добър ефект се получава при температура 180 градуса за около 4 минути. Висок дезинфекционен ефект се получава при комбинирано обработване на повърхностите: 1.Предварително измиване с топла вода(температура 45-50гр.С) 2.Почистване с миещи разтвори при температура 60гр.С 3.Изплакване с гореща вода(температура над 65гр.С) 4.Дезинфекция с химични средства.

Няма коментари:

Публикуване на коментар