неделя, 20 май 2012 г.

Обявете война на микробите

Кухненската гъба заема една от челните позиции в класацията за най-мръсни обекти у дома.Ирония е,че това е едно от средствата,което най-често използваме за почистване,а в същото време то разнася микроби из къщи. Микробиолози от университета в щата Аризона установили,че дори по гъбите,използвани само за ден,се съдържат достатъчно микроби,способни да разболеят човек.В кухненската гъба или парцал се създава благоприятна среда за развитието на фекалните бактерии Е.соli и стрептококи. Като цяло най-замърсеното с болестотворни микроорганизми помещение у дома е именно кухнята.Дъската за рязане на хранителни продукти също е източник на голям брой вредни бактерии. За да ограничите тяхното разпространение изтърквайте я добре и я измивайте с гореща вода след всяко използване.Това се отнася както за дървените,така и за пластмасовите дъски.Специалистите препоръчват да не режем зеленчуци или хляб върху дъската непосредствено след като е използвана за рязане на месо.В противен случай рискуваме да пренесем салмонелни бактерии в салатата. Кухненската мивка трябва да бъде добре измивана всеки ден,подът-поне веднъж в седмицата,а кошчето трябва да се изхвърля и почиства поне 2-3 пъти в седмично.Гъбите и парцалите в кухнята трябва да се дезинфекцират най-малко с помощта на специален разтвор или поне белина. Батерията на мивката,дръжката на хладилника,масата и фугите на пода са също любимо място на патогенните микроорганизми.Обикновено в кухненската мивка виреят повече фекални бактерии,отколкото в тоалетната.Статистиката показва,че в банята има по-малко бактерии.Причината за това е,че хората най-често използват антибактериални почистващи препарати в санитарните помещения.Местата около каналите и ръбовете на душа трябва да се почистват най-често,защото бактериите обичат да се "крият" на топло и влажно. Почистване Джеронимо

Няма коментари:

Публикуване на коментар